Пн-Пт: 8:00-17:00

0 items0.00лв.

Нямате артикули в количката.

Трябва ли касов апарат да е програмиран на артикули?

артикули касов апарат

Трябва ли касов апарат да е програмиран на артикули?

 

След множество запитвания от наши клиенти подобно на:

💥 Чух, че вече не може да работя на групи, а трябва да е на артикули

💥 Едни приятели били глобени за прекалено малък брой групи програмирани в апарата

💥 Как трябва да си програмирам апарата за да отговаря на изисквания

💥 Дали е вярно, че трябва да бъдат вписани всички артикули от магазина ми

Отговора е: да трябва да направим промени. Дали това ще е програмиране на артикули или по-подробно програмиране на департаменти ще решава всеки търговец за себе си.

Накратко: наименование на стокови групи или департаменти от рода на „стоки“, „услуги“, „други“, „разни“, „общо“ не може да бъдат използвани, т.к. не носят никаква информация относно вида на стоки или услуги.

Причина за промяна на наименования е това, че  в случай на връщане или рекламация няма как се идентифицира артикул.

Много е важно е да маркирате количества на продаваната стока или услуга.

Цитат от наредба:

Чл. 26. (1) (Доп. – ДВ, бр. 40 от 2013 г., в сила от 30.04.2013 г.) Фискалната касова бележка от ФУ трябва да бъде четима, да съответства на образеца съгласно приложение № 1 и да съдържа задължително следните реквизити:

… 7. (доп. – ДВ, бр. 76 от 2017 г., доп. – ДВ, бр. 68 от 2020 г., в сила от 31.07.2020 г.) наименование на стоката/услугата, код на данъчна група, количество и стойност по видове закупени стоки или услуги; наименованието трябва да позволява най-малко идентифицирането на вида на стоката/услугата; в случай че се продават стоки от един и същи вид, които са с различни цени, във фискалния бон всяка стока се отразява поотделно със съответната стойност;

Чл. 27. (3) Задължително се програмират и регистрират с наименование и единична цена като отделни артикули стоките или услугите:

  1. отнасящи се към данъчна група А;
  2. с фиксирани цени в нормативен акт;
  3. представляващи горива, продавани чрез одобрени по смисъла на Закона за измерванията средства за измерване на разход.

🔥 Кратко обяснение с пример от наредба:

  1. В магазин за облекло продажбите на стоки следва да се отразяват по вид на продаваната стока/услуга – пижама, потник, чорапи, независимо дали е/са мъжки, дамски или детски;
  1. В магазин за цветя продажбите на стоки следва да се отразяват по вид на продаваната стока/услуга – букет, независимо дали е букет хризантеми, букет рози и др.; саксийно цвете, рязан стрък, опаковане на подарък и др.;
  1. В магазин за продажба на хранителни стоки, напитки и цигари продажбите следва да се отразяват по вид на продаваната стока, като най-малко се отбелязва: хляб и хлебни изделия, месо, колбаси, прясно мляко, кисело мляко, кашкавал, сирене, плодове, зеленчуци, цигари, пури, пурети, вино, бира, ракия и т.н.

Изключение от гореописания ред е допустимо при продажби, извършвани в обменни бюра, заложни къщи или при продажби, извършвани по реда на чл. 29 от Наредба № Н-18/2006 г.

 

🙏 Молим всички наши клиенти да проверят начина на програмиране на касовите си апарати и при необходимост леко да разграничат стоки и услуги, предлагани на обектите.

Ако не сте сигурни как да формулирате новия си асортимент или имате нужда от помощ консултирайте се със счетоводителя или заповядайте в нашия офис.

Имайте предвид, че организация на Вашия бизнес е Ваша задължение и ние не можем да носим отговорност в случаи на наказание за невярно програмиран касов апарат.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *