Пн-Пт: 8:00-17:00

0 items0.00лв.

Нямате артикули в количката.

Поддръжка

Поддръжка на фискални устройства
за ефективна, бърза и доходоносна работа

Първоначално програмиране

 

Програмиране на касов апаратЗа да функционира и изпраща дани на сървър НАП, фискално устройство трябва да бъде програмирано.

Данни за програмиране включват:

  1. наименование, адресна регистрация, ЕИК и ДДС номер на фирма
  2. адрес и тип на обекта
  3. стокови департаменти и/или наименования на артикули
  4. данъчни ставки и видове на плащания
  5. имена на оператори/касиери

С цел реклама може да бъде добавен фирмен знак в горна част на касовия бон.

Регистрация на сървър НАП

 

Регистрация в НАП на касов апаратСлед успешен избор на фискално устройство и подтвърждение на данни за програмирането му, данъчно задължено лице трябва да попълни заявление за програмиране и фискализациая и да сключи сервизен договор.

Лице, извършващо сервизна поддръжка вече има право да подготви, програмира, фискализира и регистрира фискално устройство на сървър НАП.

Съгласно разпоредбите на Наредба Н-18, лице, извършващо сервизна поддръжка е длъжно след въвеждане в експлоатация на фискално устройство и регистрацията му на сървър НАП да издаде Свидетелство за регистрация на фискално устройство, да го декларира пред органите на НАП и да го съхранява в архива за евентуални проверки.

Обучение на персонала

 

Обучение работа касов апаратСобственик на готово за отчитане на продажби фискално устройство има възможност самостоятелно да се научи да го използва, ако се запознае с доста дълга инструкция за работа, издадена от завода производител.

Но за улеснение ние предоставяме кратък вариант и извършваме обучение на персонала при предаване на касов апарат или инсталиране на фискален принтер.

Смяна на данни за адреси

 

Смяна на адрес на касов апаратПо време на използване на фискално устройство може да се наложи да бъде сменен адрес на фирма и/или на обекта.

След препрограмиране на фискално устройство, лице, извършващо сервизна поддръжка издава ново свидетелство със всички ангажименти по промяна на регистрацията ме на сървър НАП.

Ако променяте вид на дейност, ще трябва да се препрограмират и стокови групи и/или наименования на артикули.

Временно спиране или брак

 

Времено спиране, бракНаредба Н-18 позволява едно фискално устройство да бъде временно спряно по инициатива на собственика. Но не всички фискални устройства имат тази техническа възможност без смяна на фискална памет.

Докато фискално устройство не мине процедура по бракуването му с издаване на протокол за смяна фискална памет, то продолжава да бъде регистрирано на сървър НАП.

Временото спиране не отписва фискално устройство от сървъра, а само го лишава от техническа възможност на направи връзка със съръва на НАП и да изпраща дани на него.

Ремонт при повреда

 

Поддръжка на касов апаратКато и всяка друга техника, фискални устройства се повреждат.

За ремонт, лице, извършващо сервизна поддръжка е длъжно да декларира проверяващите органи за начало, края и причината му, да отбележи ремонта в паспорта за фискално устройство и да издаде съответен протокол с цел непрекъсната работа на търговски обект, дори и да е с ръчни касови бележки.

Фискална памет на всяко фискално устройство има определен от завода производител капацитет. Това е точна бройка възможни дневни финансови отчети.

Смяна фискална памет

 

Смяна фискална паметФискална памет на всяко фискално устройство има определен от завода производител капацитет.

Това е точна бройка възможни дневни финансови отчети.

При запълването на фискална памет, тя подлежи на смяна. Процедура включва четене и деклариране пред НАП на данни от пълна фискална памет, смяна, програмиране, фискализация и регистрация на нова.

Смяна КЛЕН

 

Смяна КЛЕНКЛЕН - Контролна Лента на Електронен Носител записва всяка разпечатка, която прави фискално устройство. КЛЕН е с определен от завода производител размер. Със запълването му подлежи на смяна. Съдържанието му не се декларира пред проверяващите органи, но се съхранява в архив на фирма собственик на фискално устройство.

При смяна на собственност на фискално устройство се сменя и фискална памет и КЛЕН. При тази процедура фискално устройство се отписва от регистри на НАП на стара фирма и се ригистрира на нова.

Смяна собственост

 

Смяна собственостПри смяна на собственика на фискално устройство инсталира се нова фискална памет и нов КЛЕН.
Процедура включва четене и деклариране пред НАП на данни от фискална памет и КЛЕН, смяна, програмиране, фискализация и регистрация на нови.

Сервизен договор за поддръжка на фискални устройства

 

Сервизен договор за касов апаратНаредба Н-18 изисква за всяко фискално устройство да бъде сключен договор за сервизна поддръжка с цел пълно и своевременно деклариране пред органите на НАП всички извършвани от сервиза действия относно програмиране и ремонти.